49-åriga Anna-Karin Wetzig har sin stora ateljé i Larsborg, Odensala. Den ryms i ett gult hus, en gång Lycknells livsmedelsaffär. På första våningen finns ateljén och ovanvåningen är hennes hem.

Jag kom dit som ­reporter första gången 2001. Anna-­Karin Wetzig var då en grafiker som tagit nio månaders tjänstledighet för att återuppta en tonårsdröm – att måla. Jag skrev om henne inför deltagandet i konstrundan Vårrundan, som nu har blivit den årliga Upplev Odensala. Det var mycket dans på hennes färgrika tavlor, men nu ersätts de av svart-vita teckningar och trådskulpturer. Några teckningar har hamnat på utställningar i London och i Umeå.

– Jag har hela ateljén för mig själv nu, säger hon.

Tidigare delade hon sin ateljé med konstnären Lill Sjöström, men hon flyttade till Uppsala.

– Under tiden vi delade ateljé började vi tillsammans med Christina Rudin Snöbohm prata om att starta ett litet kulturhus.

År 2008 bildades Märsta kulturförening med Lill Sjöström som sekreterare och Christina Rudin Snöbohm som ordförande.

– Jag var först lite tveksam. Jag gav lillfingret, men det blev hela armen, säger Anna-Karin Wetzig, som senare övertog rollen som ordförande.

Hon gav också hjärta och själ. Märsta kultur­förening, som driver Kultur­stugan i Märsta, har arrangerat många utställningar, musikevenemang, föredrag och verkstäder genom åren. Hon betonar dock att gruppen endast gör så mycket som de orkar med eftersom allt arbete är ideellt.

Nu har Anna-Karin Wetzig klivit ned från ledarrollen, men har kvar sin auktoritet som kulturprofil i trakten, särskilt nu med ett kulturpris i bagaget.

 

       Jeanina Santiago/Sigtunabygden UNT